4 kat daha hızlı ısınıyor! Bilim insanları felaket konusunda uyardı

Reading Üniversitesi, Okyanus Sıcaklıklarındaki Hızlı Artışı Araştırdı

Reading Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar, okyanus yüzey sıcaklıklarının 1980’lere göre dört kat daha hızlı arttığını belirledi. 1980’lerde on yılda sadece 0,06°C yükselen okyanus sıcaklıkları, günümüzde 0,27°C’ye kadar çıktı. Bu artışın doğrusal olmadığı ve sürekli hızlandığı ortaya çıktı.

Bazı durumlarda El Niño etkisinin rol oynadığı bu artışın çoğunun okyanusların alışılmadık derecede fazla ısı emmesinden kaynaklandığını ifade eden bilim insanları, son on yılda meydana gelen sıcaklık artışının yüzde 44’ünün okyanusların hızla ısınmasıyla ilişkili olduğunu belirtti.

Reading Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, okyanusları dev bir küvet gibi düşünerek durumu açıklıyor. Geçmişte sıcak su musluğunun yavaşça aktığını ve okyanus sıcaklıklarının her on yılda sadece hafifçe yükseldiğini belirten uzmanlar, şimdi ise bu musluğun tamamen açık olduğunu ve ısınmanın çok daha hızlı gerçekleştiğini dile getiriyor.

Yapılan çalışmanın en dikkat çekici sonuçlarından biri, mevcut trendin devam etmesi durumunda önümüzdeki 20 yıl içinde okyanus sıcaklıklarının son 40 yılda toplamda artan sıcaklığı aşabileceği yönünde.

Bu araştırmada, okyanus sıcaklıklarını yükselten bazı olası faktörler detaylı bir şekilde incelendi. Hunga Tonga-Hunga Ha’apai volkanik patlamasının neden olduğu su buharı artışı, deniz taşımacılığındaki düzenlemelerle azalan soğutucu aerosoller ve Güneş’in şu anda zirvede ısınma döngüsünde olması gibi unsurlar, hızlı ısınmaya katkıda bulunan etmenler olarak sıralandı. Ancak, araştırmacılar, bu faktörlerin mevcut sıcaklık artışını tam olarak açıklayamadığını belirtiyor.

Isınma, Tarım Ürünlerini Tehdit Ediyor

Reading Üniversitesi’nden meteorolog Chris Merchant, bu hızlı ısınmanın küresel enerji dengesindeki değişiklikle yakından ilişkili olduğunu vurgulayarak, nedenin anlaşılmasının kritik önem taşıdığını belirtiyor.

Bilim insanları, artan sıcaklıkların vahşi yaşamı büyük ölçüde tehdit ettiğini, tarım ürünlerinin yok olmasına neden olarak milyonlarca insanı açlığa sürüklediğini ve hastalıkların artmasına yol açarak küresel sağlık krizine sebep olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Çin, 10 yeni nükleer reaktörün inşasını onayladı: Hedef küresel liderlik

Çin, 10 yeni nükleer enerji reaktörünün inşasına onay verdi. Toplamda 200 milyar yuan (27,44 milyar dolar) maliyete sahip olması beklenen reaktörler ile var olan 5 nükleer santralin kapasitesinin arttırılması hedefleniyor. Bu nükleer güç …

Samsung Galaxy Z Fold 7 ve Flip 7’den yeni sızıntılar var

Samsung’un yeni nesil katlanabilir telefonları Galaxy Z Fold 7 ve Galaxy Z Flip 7, Temmuz ayının başlarında vitrine çıkmaya hazırlanıyor. Sızdırılan bilgilere göre, özellikle Fold 7 modeli incelik konusunda çıtayı bir adım ileri taşıyacak …

Spotify için zam yolda

Dijital müzik platformu Spotify, dünya genelinde abonelik ücretlerine zam yapmaya hazırlanıyor. Financial Times’ın haberine göre şirket, Haziran ayında Avrupa ve Latin Amerika pazarlarında abonelik fiyatlarını 1 Euro artıracak.

Xiaomi, yedi akıllı telefon modeli için desteği sonlandırıyor: İşte liste

Xiaomi, bu ay yedi cihazının yaşam döngüsünün sonuna (EOL) geldiğini resmi olarak duyurdu. Bu, söz konusu cihazların artık güvenlik yamaları ve işletim sistemi güncellemeleri dahil hiçbir güncelleme almayacağı anlamına geliyor. Desteği sona …

Nothing Phone (3a) serisi için yeni bir güncelleme yayınlandı

Geçtiğimiz ay piyasaya sürülen uygun fiyatlı Nothing Phone (3a) ve Phone (3a) Pro akıllı telefon modelleri için rötuşlar devam ediyor. Firma bu kez video özelliklerine odaklanan yeni bir güncelleme yayınladı.  Nothing OS v3.1-250417 …

Google Gemini yakında Android Auto ve Wear OS platformlarına geliyor

Google’ın yapay zekâ konusundaki yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Masa üstü ve mobil platformları arasında Google Gemini entegrasyonunu tamamlayan firma şimdi giyilebilir ve araç platformlarına yöneliyor.  Google Gemini kolunuzda …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir