Brent petrolün varili 74,14 dolardan işlem görüyor! (02.04.2025)

Dün 75,12 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 74,30 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.40 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,22 azalarak 74,14 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 70,79 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki hareketlilikte, ABD Başkanı Donald Trump’ın bugün açıklaması beklenen tarifelere ilişkin belirsizlik etkili oluyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, düzenlediği basın toplantısında, tarifelerin, duyurulmasının ardından hemen yürürlüğe gireceğini ifade ederek, “2 Nisan 2025, modern Amerikan tarihinin en önemli günlerinden biri olarak kayıtlara geçecek.” dedi.

Leavitt, ABD’nin, bugüne kadar gümrük vergileri konusunda birçok ülke tarafından haksız şekilde vergilendirildiğini savundu. Trump’ın göreve gelmesiyle bu durumun değiştiğini anlatan Leavitt, artık hangi ülke ABD’ye ne kadar gümrük vergisi koymuşsa o ülkeye o miktarda vergi uygulayacaklarını belirtti.

Uzmanlar, yeni tarifelerin piyasalarda petrol talebini sınırlayacak küresel bir ticaret savaşını derinleştirebileceği endişelerini beslediğini ifade ediyor.

Amerikan Petrol Enstitüsü (API), ABD’de ham petrol stoklarının geçen hafta önceki haftaya göre yaklaşık 6 milyon varil arttığını bildirdi. Söz konusu artış, dünyanın en çok petrol tüketen ülkesinde talep endişelerine yol açarak fiyatları aşağı yönlü baskılıyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) gün içerisinde resmi stok verilerini açıklaması bekleniyor.

Öte yandan, ABD’nin arabuluculuğunda yürütülen Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinin seyri de piyasaların odağında kalmaya devam ediyor.

Savaşı sona erdirme konusunda Rusya ile anlaşmaya varılamazsa ve bunun Moskova’nın bir hatası olduğunu düşünürse, Rus petrolüne “ikincil tarifeler getireceği” uyarısında bulunan Trump, nükleer programını “tamamen sona erdirmesini” talep ettikleri İran’ı da “ek tarifeyle” tehdit etti.

Trump ayrıca, nükleer silah geliştirmeme konusunda ABD ile anlaşmaya varılmazsa İran’ı “daha önce hiç görmedikleri şekilde bombalayacaklarını” dile getirdi.

Bu durum petrol piyasalarında risk primini artırırken, ABD’nin Rus ve İran petrolüne yönelik olası adımları arz endişelerine yol açıyor.

Brent petrolde teknik olarak 75,11 doların direnç, 71,52 doların ise destek olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Related Posts

Çinliler dünyayı fethediyor: Otomobil ihracatı rekor kırıyor

Çin’in otomotiv endüstrisi güçlü bir ihracat patlaması yaşıyor ancak ithalat söz konusu olduğunda işler tamamen farklı. 2025’in ilk beş ayında Çin , geçen yıla kıyasla %16’lık bir büyümeyi temsil eden 2,83 milyona kadar araç ihraç etti. Sadece mayıs …

ABDli Bloomberg’den çarpıcı TCMB iddiası!

ABD merkezli Bloomberg News’in haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) verilen kredilere yönelik aylık büyüme limitlerini artırmayı gündemine aldı. Söz konusu adım, finansman …

İran-İsrail savaşı gübre ve mazot fiyatlarını uçurdu: Tarımda yeni zam riski!

Gübre ve mazot fiyatlarındaki artış, tarım sektöründe maliyetleri yükseltti. Üretici ve market arasındaki fiyat farkları dikkat çekiyor. Uzmanlar, çiftçilerin desteklenmesinin önemine vurgu yapıyor.

Merkez Bankası’nın temmuz toplantısından faiz indirimi beklentisi

“İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan düzen değişiyor; yeni ekonomik ekosistem kurulurken Türkiye doğru pozisyon alıyor”

Vakıflara milyar dolarlar bağışladı, en zenginler listesindeki yeri değişti

Milyarder yatırımcı Warren Buffett, 6 milyar dolarlık yeni bağışıyla hayırseverlikteki kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. Berkshire Hathaway hisselerinden önemli bir kısmı, Gates Vakfı başta olmak üzere aile üyelerinin yönettiği çeşitli …

Bakan Uraloğlu: “Orta Koridor’u ülke olarak desteklemeye devam edeceğiz”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin doğu batı eksenindeki ulaştırma koridorlarının, Orta Koridor’un merkezinde bulunduğunu belirterek, “Geçmişte ticaret yollarının doğu batı ekseninde olduğunu biliriz ama artık sadece doğu batı ekseninin yeterli olmayacağı, kuzey ve güneyin veya çapraz koridorların bunlarla entegre olması gerektiği, birbirini desteklemesi gerektiği noktasında hemfikir olduk.” dedi.