Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Fil Hastalığı Nedir?

Halk arasında ‘fil hastalığı’ olarak bilinen lenfödem hakkında Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme’den bilgilendirme geldi. “Lenf sistemi, hücreler arasındaki biriken sıvının toplardamar sistemine katılmasını sağlar. Bu durumda oluşan bir problem ise dokularda şişliklere yol açar. Doku şişlikleri; ağrı, ciltte gerginlik hissi ve sertliğe neden olabilir, bu da zamanla ciltte sertlik ve ileri dereceli şişlik olan lenfödeme (fil hastalığı) yol açabilir” açıklamasında bulundu.

Kollar ve Bacaklardaki Lenf Kanalları Tıkanabilir

Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfatik dolaşım sisteminin gözle görülmeyecek kadar küçük kanallar aracılığıyla sıvıları taşıdığını belirtti. Özellikle kollar ve bacaklardaki lenf kanallarının farklı nedenlere bağlı olarak tıkanabileceğini vurguladı.

Lenfödem Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri

Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenf sıvılarının deri altında birikmesi sonucu oluşan hastalığın tedavisinde iltihabın azaltılmasının önemli olduğunu belirtti. Tedavinin erken evrede başlanması gerektiğini vurgulayan Çevirme, cerrahi prosedürlerin uygulanabileceğini ve hastalığın her aşamasında çeşitli tedavi yöntemlerinin mümkün olduğunu söyledi.

Lenfödemin Tedavi Edilmesi Önemlidir

Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödem hastalığının erken evrede tanınması ve tedavi edilmesinin önemli olduğunu belirtti. Tedavinin hastaların günlük aktivitelerine dönmesine olanak sağlayabileceğini ifade etti.

Related Posts

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Tek tüp kanla Alzheimer teşhisi: Erken tanı artık mümkün

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen bir kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu yeni test, hastalığın erken tanısı için umut vadeden bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.

Uzmanı uyardı: Anne adayları, yaz tatili planlarken bunlara dikkat!

Uzmanı uyardı: Anne adayları, yaz tatili planlarken bunlara dikkat!

‘Deri kanseri, vücudumuzda en yaygın olarak görülen kanser türüdür’

Deri kanserinin vücutta en yaygın olarak görülen kanser türü olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Haydar Yöndem, “Her kanser türünde olduğu gibi deri kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır” dedi.