‘Tüp bebek’ yaşı küçülüyor

Genç Yaşlarda Üreme Sağlığı Risk Altında! Prof. Dr. Bülent Tıraş Uyarıyor

İstatistikler, genç yaşlarda anne-baba olma şansının azaldığını ve üreme sağlığının risk altında olduğunu gösteriyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, son yıllarda ileri yaştaki çiftler kadar genç çiftlerin de tüp bebek tedavisiyle anne baba olabildiğine dikkat çekiyor. İşte merak edilen noktalar…

Kısırlık Sorunu Neden Artıyor?

Kişinin yaşadığı ortam ve tükettiği besinler, doğrudan üreme sağlığını etkileyebilir. Tarımsal ilaçlar, hormonlar, katkı maddeli gıdalar, hava kirliliği, obezite gibi faktörler gençlerde kısırlığa neden olabilir. Gün geçtikçe maruz kalınan toksinler, gençlerde infertilite oranının artmasına yol açıyor.

Genç Kızlara Önemli Uyarı

Genç kızlar, ilerleyen yaşlarda anne olmayı düşünüyorlarsa yumurtalık rezervlerini değerlendirmelidir. Bu, basit bir ultrason muayenesi veya kan testleriyle yapılabilmektedir.

Genç Erkeklere Tavsiyeler

Varikosel, inmemiş testis gibi sorunlar erken yaşlarda tedavi edilmelidir. Baba olmayı planlayan erkekler, kilo kontrolü, sağlıklı beslenme, stresten uzak durma gibi kriterlere dikkat etmeli ve sperm sayımı yaptırmalıdır.

Kısırlık Nedenleri

Kadın

35-37 yaş arası yumurta sayısı ve kalitesinde hızlı bir düşüş yaşanabilir. Yumurtlama sorunları, tüplerin tıkanıklığı, endometriozis, rahim yapısındaki bozukluklar kısırlık sebepleri arasındadır.

Erkek

Sperm kalitesi ve sayısı erkek üreme sağlığı için önemlidir. İnmemiş testis, hormonal dengesizlikler gibi sorunlar kısırlığa yol açabilir.

Kadın-Erkek

Obezite, sağlıksız beslenme, sigara kullanımı, artan stres düzeyleri kısırlığa neden olabilir. Kemoterapi, sperm ya da yumurta dondurulmasını gerektirebilir.

Tüp Bebek Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler için önerilir. Bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmayan çiftler, tüp bebek uzmanına başvurabilir.

Yaş Sınırı Var Mı?

Tüp bebek tedavisinde kadının yaşı, uygulanabileceği üst yaş sınırını belirler. 43 yaş sonrası yumurtaların azalması, anne adayının şansını düşürebilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş’tan Yenilikler

Tedavideki Yenilikler

PRP, eksozom, kök hücre uygulamaları gibi yeni nesil tedaviler, sağlıklı bebeklerin dünyaya gelme şansını artırıyor. Eksozom ve PRP ile sperm veya yumurta kalitesi düşük hastalarda başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Ancak bu tedavilerde hücrelerin doğru şekilde elde edilmesi önemlidir.

Doğurganlık ve Sperm Üretimini Artırmak İçin

D vitamininin üreme sağlığı, sperm ve yumurta kalitesi üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Akdeniz diyeti uygulamak, egzersiz yapmak, stresten uzak durmak da üreme sağlığını olumlu etkileyebilir.

Bitkisel Ürünler Kısırlığa İyi Gelir Mi?

Erkek ya da kadın kısırlığında bitkisel ürün kullanımı, uzman doktor kontrolünde olmalıdır. İnternet üzerinden satılan ürünlerden uzak durulmalı, gıda takviyesi veya multivitamin kullanmadan önce doktora danışılmalıdır.

Related Posts

Zayıflama ilacı Ozempic’in yeni yan etkileri ortaya çıkıyor

Piyasada Ozempic ve Wegovy adlarıyla bilinen GLP-1 ilaçlarını kullananların sayısıyla birlikte bildirilen yan etkiler de artıyor. Zayıflamanın yanı sıra diyabete karşı da kullanılan ilaçlar ölüme yol açabiliyor.

Uzmanlardan sıcak havalarda ‘ağır yemekler yemeyin’ uyarısı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye genelinde etkisini artırması beklenen sıcak hava dalgasına karşı uyarılarda bulunarak, “Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir” dedi.

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Halsizlik yüzünden hastaneye başvuran kadının karnına yapışmış kene bulundu

Kahramanmaraş’ta hastaneye başvuran bir kadının, yapılan muayenesinde karın bölgesine yapışmış bir kene ile karşılaşıldı. Uzman dermatolog tarafından çıkarılan kene sonrası hasta sağlığına kavuştu.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.