Binlerce parçaya bölünmüştü, yıllar sonra bir araya getirildi: Bu sanat eserinde tek bir şey yazıyordu

İngiltere’nin Başkenti Londra’da Roma Dönemine Ait Fresk Keşfi

Londra’nın başkenti Londra’da gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda Roma dönemine ait etkileyici bir sanat eseri gün yüzüne çıkarıldı.

Southwark bölgesinde, “The Liberty” adı verilen kentsel dönüşüm sahasında çalışmalarını sürdüren arkeologlar, yaklaşık 2.000 yıllık bir freski yüzlerce parçadan oluşan kırık sıvalardan titizlikle birleştirerek yeniden günışığına çıkardı.

Kazı çalışmaları, Mola (Londra Arkeoloji Müzesi) bünyesindeki uzmanlar tarafından gerçekleştirildi.

Eserin bulunduğu alan, Roma döneminde zengin sakinlerin yaşadığı, adeta “Roma Londrası’nın Beverly Hills’i” olarak bilinen bir bölgeye aitti.

120 Kutu Parçadan Oluşan Sanat Eseri

Arkeologlar, 2021 yılında başlatılan kazılarda binlerce fresk parçasını incelemek için 120 kutuyu açtı. Bu parçalar, Roma dönemine ait bir yapının duvarlarından sökülerek MS 200 yılından önceki bir yıkım sırasında dağılmış ve yaklaşık 2.000 yıl sonra toprak altında bulunmuştu.

Mola’nın kıdemli yapı malzemeleri uzmanı Han Li, keşfi şu şekilde yorumladı: “Sıvaları birleştirirken hem heyecan duydum hem de büyük bir gerginlik yaşadım. Parçalar oldukça kırılgandı ve farklı duvarlardan gelen fragmanlar karışmıştı. Adeta dünyanın en zor yapbozunu çözmeye çalışıyorduk.”

Üzerinde bulunan renkli paneller, kuşlar, meyveler, çiçekler ve lir desenleriyle süslenen duvar resimleri, dönemin zenginliğinin ve estetik zevkinin bir göstergesi olarak nitelendiriliyor. Parlak sarı arka planlı panel tasarımının Britanya’da nadir bulunduğu belirtiliyor.

Eserin dikkat çeken bir diğer özelliği, bir Roma sanatçısının Britanya’da bulunan ilk imzasından birinin yer almasıydı. Latince “FECIT” (yaptı) kelimesinin yazılı olduğu bir fresk parçası bulunmasına rağmen, ressamın adının eksik olması, sanatçının kimliğinin asla öğrenilemeyeceği anlamına geliyor.

Ayrıca duvarlarda antik Yunan alfabesiyle yazılmış farklı grafitiler de bulunuyor. Bu detaylar, Roma Londrası’ndaki sanatsal zenginlik ve kültürel çeşitliliğe ışık tutuyor.

Mola araştırmacısı Andrew Henderson-Schwartz, BBC’ye verdiği demeçte, “Bu bölge, Roma dönemindeki refah seviyesi yüksek, aktif bir yerleşim yeri idi. Burası, sıradan bir garnizondan ziyade, kalıcı bir yaşam alanı olarak tasarlanmış bir Roma banliyösüydü,” şeklinde konuştu.

Related Posts

10 bin yıllık taş devri kadını yeniden hayatta

Belçika’da 10 bin 500 yıl önce yaşamış bir Taş Devri kadını, yapılan ayrıntılı yüz rekonstrüksiyonuyla yeniden gün yüzüne çıkarıldı. “Margaux kadını” olarak adlandırılan bu avcı-toplayıcının detaylı betimlemesi, iskelet kalıntıları ve antik DNA analizlerine dayanılarak Ghent Üniversitesi’nin açıklamasına göre hazırlandı.

Mükemmel dalganın formülü nedir?

Bir sörfçüye ya da bilim insanına sorarsanız, bu mükemmelliğin hem zor bulunduğunu hem de her yerde olduğunu görebilirsiniz.

Frenler tutmamaya başladı! Otomotiv devi tüm araçları geri çağırdı

Honda, 3 modeli kapsayan fren pedallarındaki arıza nedeniyle tüm araçları geri çağırma kararı aldı.

iOS 26’nın sırları ortaya çıktı: Yenilikler sizi saşırtacak! Güncelleme alacak modeller hangileri?

Apple, WWDC 25’te yeni nesil işletim sistemlerini geçtiğimiz günlerde tanıttı. iPhone’lar için duyurulan yapay zeka destekli iOS 26, birçok yenilik sunuyor. iOS 18’den sonra iOS 26 adını alan sürüm, “Liquid Glass” tasarım anlayışıyla geliyor. Yarı …

Wikipedia, yapay zekâ özetlerini şimdilik rafa kaldırdı

Editörlerin tepki göstermeye başlamasının ardından yapay zeka özetlerine dair yapılan denemeler apar topar durduruldu.

Dünyanın ilk yapay zekalı robot 4S mağazası açılıyor

Dünyanın ilk yapay zekalı robot 4S mağazasının 2025 Dünya Robot Konferansı’nın düzenleneceği 8-12 Ağustos tarihlerinde Çin’in başkenti Pekin’de açılacağı bildirildi. Mağaza, Pekin’deki Yizhuang’da bulunan Pekin Robot Endüstri Parkı’nda kurulacak …