CHP’li Tanrıkulu’ndan Bakan Tunç’a 26 TÜSİAD sorusu

AKP iktidarının ekonomi ve hukuk politikalarını eleştiren TÜSİAD Yüksek İstişare Başkanı Ömer Aras’a soruşturma başlatılmış ve bu karar büyük tepkilere yol açmıştı. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuya ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle 21 soruluk bir soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, “Son yıllarda Yargının imza attığı uygulamalarda mutlaka bir siyasi bağlantı olduğu görülmektedir. TÜSİAD Türkiye’nin önde gelen iş insanlarını barındıran, köklü bir işveren örgütü olup, TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Kurulu Başkanı dün, Türkiye’deki son gelişmelerle ilgili eleştirilerini, kaygılarını ve beklentilerini ortaya koyan bir açıklama yapmış, bu açıklamaların tümü eleştiri kapsamındadır.” açıklamasında bulunurken savcılığın açıklamasında gerekçe olarak “Yargıyı etkilemeye teşebbüs” denildiğine dikkat çekti.

“Ancak, Yargı makamları bu tür açıklamalardan etkilenmemelidir. Ayrıca Yargıyı etkileme suçu, etkileyebilecek güce sahip olanların etkilemesini barındırmaktadır.” ifadelerini kaydeden Tanrıkulu, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında 13 Şubat 2025 tarihinde TÜSİAD Genel Kurulunda yaptığı konuşmada bir kısım soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili Yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, kamu barışını bozmaya elverişli nitelikte sözler sarf ettiği iddiasıyla “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma” suçlarından 14 Şubat 2025 tarihinde resen soruşturma başlatılmıştır.” ifadelerini kullandı.

BAKAN TUNÇ’A 21 SORU

Bu bağlamda;

1. TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras’ın yukarıda gösterilen tam konuşma metnindeki hangi ifade veya ifadeler suç unsuru taşımaktadır ?

2. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı konuşmadaki hangi ifade/ifadeleri Başlangıç Şüphesi olarak değerlendirmiştir ?

3. Kamu barışını bozmaya elverişli nitelikteki sözler” ile ifade edilen bahse konu dünkü açıklamada hangi barış bozulmaktadır? Kamu barışının tanımı nedir? Savcılık böyle bir tanım yapmış mıdır?

4. Hangi durumlarda kamu barışı bozulmaktadır ya da bozulmamaktadır? Buna dair bir tanımlama var mıdır?

5. Bundan sonraki adımlar sırasıyla Makul Şüphe ve Kuvvetli Şüphe gerekçeleri ile bir gözaltına alma ve tutuklama süreçlerine mi evrilecektir ?

6. Türkiye’nin en önemli iş dünyası örgütlerinden biri olan TÜSİAD YİK Başkanı Ömer ARAS hakkında ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ ve ‘gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma’ suçlarından İstanbul Başsavcılığınca 14 Şubat 2025 tarihinde başlatılan savcılık soruşturmasının, Türk iş dünyasında güven ortamını nasıl etkileyeceği düşünülmektedir?

7. Soruşturmanın, özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan güvenini nasıl etkileyeceği ve bu durumun doğrudan yabancı sermaye girişlerine olan etkisi nedir ?

8. Türkiye’nin kredi notu ve uluslararası finans kuruluşları nezdindeki itibarı bu süreçten nasıl etkilenecektir?

9. Soruşturmanın, Türk lirasının döviz kurları üzerinde oluşturabileceği kısa ve uzun vadeli etkiler nelerdir ?

10. İş dünyasında belirsizlik ortamının artması durumunda, yerli yatırımcıların yatırım kararları olumsuz yönde nasıl şekillenecektir ?

11. Soruşturmanın, Türkiye’nin ekonomik büyüme hedefleri ve makroekonomik istikrarı üzerindeki olası olumsuz etkilerinin maliyetinin sorumluluğunu kim/kimler üstlenecektir ?

12. TÜSİAD’ın uluslararası kuruluşlar ve yabancı iş dünyası ile olan ilişkileri bu soruşturmadan nasıl etkilenebilir?

13. Soruşturmanın, Avrupa Birliği, OECD ve diğer uluslararası kuruluşlar nezdinde Türkiye’nin demokratik ve hukuk devleti imajına etkileri neler olabilir?

14. Türkiye’nin uluslararası ticaret anlaşmaları ve yatırım ortaklıkları bu süreçten nasıl etkilenebilir?

15. Soruşturmanın, Türkiye’nin küresel tedarik zincirlerindeki konumunu nasıl etkileyeceği düşünülmektedir?

16. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan güveninin sarsılması durumunda, uluslararası finansal kuruluşların Türkiye’ye bakışı olumsuz yönde etkilenebilir mi?

17. Soruşturmanın, Türkiye’nin uluslararası arenada ekonomik ve siyasi partnerleriyle olan ilişkileri üzerindeki uzun vadeli etkileri yabancı yatırımcıların Türkiye de yatırım planlarını olumsuz etkileyebilir mi ?

18. Soruşturmanın hukuki süreçlerinin uluslararası standartlara uygun şekilde yürütülmesine duyulan şüpheler Türkiye’nin hukuk devleti algısını nasıl etkileyecektir?

19. Soruşturmanın şeffaflığı ve adil yargılanma ilkelerine uygunluğuna duyulan şüpheler, yabancı yatırımcılar ve uluslararası kuruluşlar tarafından nasıl değerlendirilecektir?

20. Soruşturmanın siyasi veya ekonomik bir baskı aracı olarak algılanma riski var mıdır? Bu durumun Türkiye’nin uluslararası arenadaki itibarına etkileri hangi sonuçları beraberinde getirebilir ?

21. Soruşturmanın, Türkiye’deki hukuk sisteminin bağımsızlığı ve tarafsızlığına ilişkin uluslararası algıyı nasıl etkileyeceği düşünülmektedir?

22. TÜSİAD üyeleri ve diğer iş dünyası temsilcileri, bu soruşturma sürecine nasıl tepki vermektedir?

23. Soruşturmanın, TÜSİAD’ın iş dünyasındaki liderlik rolüne ve etkinliğine olan etkileri nelerdir?

24. İş dünyasında bu tür soruşturmaların artması durumunda, Türkiye’nin ekonomik istikrarı ve büyüme hedefleri nasıl etkilenecektir?

25. Soruşturmanın, Türk iş dünyasının hükümete güven algısını olumsuz etkileyeceği düşünülmekte midir?

26. Soruşturma ile Türkiye’de milli ve yerli sermayenin güçlü kalelerinden TÜSİAD sindirilerek aslında milli ve yerli sermayenin zayıflaması mı hedeflenmektedir?

Related Posts

Bir telefon her şeyi ortaya çıkardı: Kabin ekibinin tamamı görevden alındı

Endonezya’nın ulusal havayolu şirketi Garuda Indonesia’da uçan bir yolcunun telefonunu takip edip ulaştıklarının ardından, tüm kabin ekibi görevinden alındı.

Almanya’da Müslüman karşıtlığı endişe verici boyutlara ulaştı

Almanya’da son bir ayda çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan rapor ve araştırmalarda son yıllarda Müslüman karşıtı olayların, İslam ve yabancı düşmanlığı suçlarının endişe verici boyutlara ulaştığını gösterdi.

İngiltere, İsrail ve Filistin’deki vatandaşlarını tahliye edecek

İngiltere, gelecek hafta İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan vatandaşlarını ve ailelerini tahliye etmeye başlayacağını açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ve işgal altındaki Filistin …

Kene yine can aldı: Tokat’ta 38 yaşındaki 5 çocuk annesi kadın hayatını kaybetti

Tokat’ın Almus ilçesinde, kene ısırması sonrası Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) şüphesiyle tedavi altına alınan Ayşe Ekinci hayatını kaybetti. Beş çocuk annesi 38 yaşındaki Ekinci, önce Almus Devlet Hastanesine ardından durumunun ağırlaşmasıyla TOGÜ Hastanesine sevk edildi. Yoğun bakımda tedavi gören kadın, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

ABD’nin derin ismi İran’dan sonraki hedefi duyurdu: Akkuyu iddiası!

Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, ABD’nin İran’daki Fordow Nükleer Tesisi’ne yönelik saldırısını SÖZCÜ TV’de değerlendirdi. Doç. Dr. Yaycı, Michael Rubin’in İran’a yönelik saldırının ardından bir sonraki hedefin Türkiye olduğuna yönelik yazısına dikkat çekti.

İran’dan ‘acil’ çağrı

İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Amir Said İravani, ABD’nin İran’daki nükleer tesislere düzenlediği hava saldırılarının “incelenmesi ve kınanması” talebiyle BM Güvenlik Konseyi’nden (BMGK) acil oturum çağrısı yaptı.