Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m

Related Posts

Bir telefon her şeyi ortaya çıkardı: Kabin ekibinin tamamı görevden alındı

Endonezya’nın ulusal havayolu şirketi Garuda Indonesia’da uçan bir yolcunun telefonunu takip edip ulaştıklarının ardından, tüm kabin ekibi görevinden alındı.

Almanya’da Müslüman karşıtlığı endişe verici boyutlara ulaştı

Almanya’da son bir ayda çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan rapor ve araştırmalarda son yıllarda Müslüman karşıtı olayların, İslam ve yabancı düşmanlığı suçlarının endişe verici boyutlara ulaştığını gösterdi.

İngiltere, İsrail ve Filistin’deki vatandaşlarını tahliye edecek

İngiltere, gelecek hafta İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan vatandaşlarını ve ailelerini tahliye etmeye başlayacağını açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ve işgal altındaki Filistin …

Kene yine can aldı: Tokat’ta 38 yaşındaki 5 çocuk annesi kadın hayatını kaybetti

Tokat’ın Almus ilçesinde, kene ısırması sonrası Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) şüphesiyle tedavi altına alınan Ayşe Ekinci hayatını kaybetti. Beş çocuk annesi 38 yaşındaki Ekinci, önce Almus Devlet Hastanesine ardından durumunun ağırlaşmasıyla TOGÜ Hastanesine sevk edildi. Yoğun bakımda tedavi gören kadın, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

ABD’nin derin ismi İran’dan sonraki hedefi duyurdu: Akkuyu iddiası!

Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, ABD’nin İran’daki Fordow Nükleer Tesisi’ne yönelik saldırısını SÖZCÜ TV’de değerlendirdi. Doç. Dr. Yaycı, Michael Rubin’in İran’a yönelik saldırının ardından bir sonraki hedefin Türkiye olduğuna yönelik yazısına dikkat çekti.

İran’dan ‘acil’ çağrı

İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Amir Said İravani, ABD’nin İran’daki nükleer tesislere düzenlediği hava saldırılarının “incelenmesi ve kınanması” talebiyle BM Güvenlik Konseyi’nden (BMGK) acil oturum çağrısı yaptı.