Harama trilyon harcadılar

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan Dr. M. Coşkun Cangöz, 2024 yılına ait bütçe ve borç verilerini inceledi. Hazine borç stokunun üç yıl önce 2.7 trilyon TL iken 2024 yılı sonunda 9.2 trilyon lirayı geçtiğini belirtti. Cangöz, geçtiğimiz yılda Hazine’nin toplam borçlanmasının 2.6 trilyon TL’ye ulaşarak yaklaşık olarak GSYH’nin yüzde 6’sına denk geldiğine dikkat çekti. Bu süreçte Hazine, 1.04 trilyon TL anapara ödemesi için yeni borçlanma gerçekleştirdi ve buna ek olarak 1.5 trilyon TL daha borç alarak toplamda GSYH’nin yüzde 3.5’ine tekabül eden bu miktar, son beş yıldaki en yüksek net borçlanma seviyesine işaret etmektedir.

DESTEĞİN ARTIŞI

2024 yılında Hazine, 1 trilyon 43 milyar TL anapara ödemesinin yanı sıra 1 trilyon 175 milyar TL faiz ödemesi yaparak borç servisini yerine getirdi. Böylece Hazine, kriz dönemleri de dahil olmak üzere ilk kez borç anaparasından daha fazla faiz ödemesi yaptı. Faiz giderinin GSYH’ye oranı son 3 yılda artarak yüzde 2.9’a ulaştı. Aynı zamanda, ödenen vergilerin giderek artan oranda faiz ödemeleri için kullanıldığını görmekteyiz. Geçen yıl hanehalkı ve işletmelere 445.6 milyar TL destek sağlanırken, bütçenin faiz gideri 1 trilyon 270 milyar TL’ye ulaştı.

Faiz Harcamaları Artmaya Devam Edecek

Merkez Bankası, Aralık 2024’te faiz indirimlerine başlasa da Hazine’nin faiz gideri gelecek yıllarda artmaya devam edecek. Bu konuya dikkat çeken Cangöz, faiz indirimlerinin kısa vadede sadece Hazine’nin yeni borçlanmalarına ve değişken faizli olan TLREF’e endeksli senetlere etki edeceğini belirtti. Faiz indirimlerine rağmen, 2025 ve ileriki yıllarda bütçedeki faiz yükünün artmaya devam edeceğini ve faiz giderlerinin anapara ödemelerinin üzerinde olacağını ifade etti. Hazine’nin 9.2 trilyonluk borç stokunun yüzde 56’sı dövize, yüzde 44’ü ise TL’ye endeksli.

Related Posts

Temmuz ayı yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Temmuz ayına ilişkin yaşlı ve engelli aylıklarının ödenmeye başlandığını duyurdu. Bakan Göktaş, toplam 6,2 milyar liralık ödemenin hesaplara aktarılacağını açıkladı. 6,2 MİLYAR LİRALIK ÖDEME …

Dev bankadan faiz indirimi ve enflasyon tahmini!

Morgan Stanley, Türkiye’de enflasyonun yaz aylarında hızla düşeceğini öngörüyor. Faiz indirimlerinin temmuz ayında başlayacağı tahmin edilirken, merkez bankasının parasal sıkı duruşu devam edecek. Ekonomide likidite yönetimi ve enflasyon hedefleri önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Zamlar yağmur gibi yağmadan son çıkış! Erdoğan o yetkisini kullanacak mı?

TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyatları (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) gerçekleşen haziran artışlarıyla birlikte Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve buna bağlı maktu vergi artışları da ortaya çıktı. Mevcut tarife listelerine göre hesaplanan bu maktu artışları uygulamaya koymama, sıfırlama, yüzde düşürme ya da yüzde 50 artırma yetkisi Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’da.

Uzmanlar enflasyon verilerini değerlendirdi

Uzmanlar, haziran ayında mevsimsellikten arındırılmış TÜFE’nin ılımlı seyrettiğini ve enflasyondaki yavaşlamanın faiz indirimi beklentilerini güçlendirdiğini belirtti.

Ara zam faturaya yapıldı

Dar gelirliye enflasyonla mücadele bahanesiyle ara zammı çok gören iktidar doğalgaza ise yüzde 24.6 oranında zam yaptı. Zamla beraber emeklinin asgari ücretlinin geçim derdi büyüyecek, tenceresi kaynamayacak.

Fed’in faiz kararı öncesi istihdamda şok düşüş

New York borsası, beklenmeyen istihdam verisinin etkisiyle haftanın işlem gününe düşüşle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,09 azalarak 44.455,66 puana, S&P 500 yüzde 0,07 azalışla 6.193,88 puana ve Nasdaq yüzde 0,09 düşüşle 20.184,37 puana …