Uzmanı açıkladı: Ev fiyatları 3 kat artacak

Merkez Bankası Faiz Politikaları Konut Piyasasını Etkiliyor

Merkez Bankası’nın faiz politikaları konut piyasasında dalgalı bir seyir oluşturmaya devam ediyor. Kısa bir canlanmadan sonra gelen faiz artışları, sektörde yeniden durgunluğa neden oldu.

Konut kredisi faizlerinin yüzde 2,5’in üzerine çıkması, peşin alım yapamayan vatandaşlar için ev sahibi olmayı neredeyse imkânsız hale getirirken, mevduat faizlerinin yüzde 50’ye dayanması, yatırımcıları da konuttan uzaklaştırdı.

Konuta Talep Azaldı, Kiralar Yükseldi

Yüksek faiz ortamı ve alım gücündeki düşüş nedeniyle konut satışları yavaşladı. Sahiplik oranı yüzde 55’e gerilerken, kiralık konutlara olan talep arttı. Yeni konut üretiminin azalmasıyla birlikte arz-talep dengesi bozuldu, kira artışları da hızlandı.

Kiracılar ile ev sahipleri arasında pazarlık sürse de kiralara yapılan zam oranı genellikle yüzde 50’ye kadar çıkıyor.

Mevduat mı, Konut mu?

Yatırım tercihi açısından da konut cazibesini yitirmiş görünüyor. Örneğin 7 milyon TL’ye alınan bir evin aylık kira getirisi ortalama 40 bin TL düzeyindeyken, aynı para mevduata yatırıldığında aylık 250 bin TL kazanç sağlanabiliyor. Bu fark, kısa vadede konut yatırımını dezavantajlı hale getiriyor.

“3 Yıla Kadar Fiyatlar 3 Katına Çıkabilir”

NTV’de yer alan habere göre ARSAVEV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk, konutta yaşanan fiyat sıkışıklığının geçici olduğunu savundu. Öztürk, “Metrekare fiyatları şu anda neredeyse maliyet seviyelerinde. Faiz baskısı nedeniyle fiyatlar düşük kalıyor. Ancak piyasada hareketlilik başladığında konut fiyatları 2 ila 3 kat artış gösterecek” dedi.

Öztürk’e göre, 2025’in sonunda 7 milyon TL’lik bir evin fiyatı 10 milyona çıkmasa da, 2-3 yıl içinde 14-15 milyon TL seviyelerine ulaşması olası. Konutun enflasyon karşısındaki dayanıklılığına dikkat çeken Öztürk, “Türkiye’de reel enflasyon yüzde 50 civarında. Faiz getirisi ile konutun karşılaştırılması kesinlikle doğru değildir. Ayrıca Türkiye’de reel enflasyonun yüzde 50 olduğu bir noktada, konutun enflasyondan arındırılmış getirisi dahi yüzde 5-10 arasında değişiyor. Önümüzdeki birkaç yılda yüzde 100 hatta yüzde 150’ye kadar artış mümkün.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatımız son 22 yılda 7,7 kat yükseldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracat teşvikleri noktasında her zaman ihracatçıların yanında yer aldıklarını bildirerek, “Mal ve hizmet ihracatımız son 22 yılda 7,7 kat yükseldi ve yılda 377 milyar dolar döviz kazanan bir ülke konumuna geldik.” dedi.

Yurttaş dövizden çekiliyor: Mevduatlarda düşüş devam ediyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatında hafif bir azalma gözlemlendi. Gerçek ve tüzel kişilerin döviz hesaplarındaki değişimler, piyasalarda yakından takip ediliyor. Parite etkisinin de hesaba katıldığı bu durum, yatırımcıların döviz tutma eğilimlerinde farklılıklar olduğunu gösteriyor.

Euro Bölgesi’nde büyüme yıla yavaş başladı

Euro Bölgesi’nde büyüme yıla yavaş başladı

TÜİK ücretli çalışan sayısını açıkladı: Sanayi alarm veriyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2025 Mart ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe yüzde 2,6 azaldı, inşaat sektöründe aynı kaldı ve ticaret …

Asya borsaları coştu: ABD-Çin anlaşması piyasaları uçurdu! (14 Mayıs 2025)

Küresel piyasalarda da ABD ile Çin’in 90 günlüğüne karşılıklı gümrük vergilerini geçici olarak indirme kararı iyimserliği desteklemeye devam ederken, tarifelerin ekonomik etkilerine dair belirsizlikler yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor …

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları: Dolar/TL güne nasıl başladı?

İstanbul serbest piyasada dolar 38,7840 liradan, euro 43,4280 liradan güne başladı. Serbest piyasada 38,7820 liradan alınan dolar, 38,7840 liradan satılıyor. 43,4260 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 43,4280 lira olarak belirlendi. Dün doların …